23 Eylül 2011 Cuma

Sosyal medyanın Türkiye'deki konumu ve benim kullandığım sosyal medya siteleri By:KAMİL ERYAZAR


SOSYAL MEDYANIN TÜRKİYE’DEKİ KONUMU

Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı 35 milyon kişidir. Toplam nüfusun yaklaşık yarısı internet kullanıcısıdır. Bu sayı ile dünyada 12, Avrupa'da ise 4'üncü sırada yer alıyoruz. 35 milyon internet kullanıcısının 30 milyonu Facebook üyesi. Bunun toplam nüfusa oranı ise % yüzde 40. Türkiye'de her ay eklenen yeni internet kullanıcısı sayısı 100 bin. Ortalama internet kullanım saati olarak Avrupa'da 1. sıradayız. Türk kullanıcılar günde yaklaşık bir saatlerini Facebook’ta geçirmektedir.

İnternet kullanıcılarının neredeyse tamamına yakını sosyal medyaya da üyedir. (% 95) Dünyada 800 milyon kullanıcısı olan Facebook'un Türkiye'deki toplam kullanıcı sayısı ise 30 milyonu bulmuştur. (Bunun neredeyse yarısı 2010-2011 yılında katılmıştır) Yani bu rakamlar, dünya üzerinde yaşayan 7 milyara yakın insanın yüzde 7'sini, 73.5 milyon kişi olan Türkiye toplam nüfusunun ise yüzde 40'ını kapsamaktadır. Bu kullanıcı sayısıyla, dünyada ABD ve İngiltere'nin ardından 3'üncü sırada yer almaktayız.

Toplam kullanıcı sayısının 100 milyon kişiye ulaşan Twitter’a, her gün yaklaşık 600 bin yeni kullanıcı kayıt oluyor. Kullanıcıların yüzde 55’i ise mobil kullanıcı. Günde siteye giren 50 milyon kişi, 230 milyon tweet atıyor.

Google’ın Facebook’a rakip olarak çıkardığı Google Plus’ın kullanıcı sayısı da çok kısa bir sürede 20 milyon kişiye ulaşmıştır. Verilen bilgiye göre, bunların içerisinde 400 bin de Türk var.

Türkiye'de her gün Facebook'u ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 8 milyon kişiye ulaşmıştır. Facebook üyelerinin yüzde 50'si her gün, yüzde 80'i ise her hafta siteye giriyor. Facebook site gelirinin yüzde 99'unu online reklam ve pazarlama kampanyaları oluşturuyor. Facebook'da günde ortalama geçirilen süre 70 dakikadır.

Benim günlük aktif olarak kullandığım sosyal medya siteleri ise;

Facebook, Twitter, FriendFeed, Linkedin, Google +, YouTube, Vimeo, Dailymotion, Flickr, Slideshare, Wordpress, Blogger, StumbleUpon.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder